Ontdek welke leenvorm het beste bij uw behoefte past, wat de voor- en nadelen zijn en waar u op moet letten qua rente en voorwaarden.
Bekijk LeenvormenVergelijk altijd meerdere aanbieders op basis van rente, voorwaarden en klantenservice voordat u een lening afsluit.
Leen verantwoord en niet meer dan nodig. Controleer altijd of u de maandlasten kunt dragen, ook bij onverwachte gebeurtenissen.
Gebruik onze leencalculators om te berekenen wat u maximaal kunt lenen en wat uw maandlasten zullen zijn.
Elke leenvorm heeft specifieke kenmerken die passen bij verschillende financiële behoeften
Een persoonlijke lening is een lening met een vast bedrag, een vaste looptijd en een vaste rente. U weet dus precies waar u aan toe bent. Deze leenvorm is geschikt voor grote, eenmalige uitgaven zoals een auto, verbouwing of het inrichten van uw huis.
Let op: Vergelijk altijd de effectieve rente (JKP) van verschillende aanbieders. Deze rente omvat alle kosten van de lening.
Een doorlopend krediet is een flexibele leenvorm waarbij u tot een bepaald maximum bedrag kunt opnemen wanneer u dat nodig heeft. U betaalt alleen rente over het opgenomen bedrag. Deze leenvorm is geschikt als u behoefte heeft aan financiële flexibiliteit.
Let op: Door de flexibiliteit van een doorlopend krediet bestaat het risico dat u langdurig in schuld blijft. Maak een aflossingsplan.
Een hypotheek is een lening specifiek voor de aankoop van een woning, waarbij de woning als onderpand dient. Er zijn verschillende hypotheekvormen, elk met eigen kenmerken qua aflossing en renteaftrek.
Let op: Een hypotheek is een langdurige financiële verplichting. Zorg dat u ook bij rentestijgingen of inkomensdaling de lasten kunt dragen.
Een zakelijke lening is bedoeld voor ondernemers en bedrijven. Er zijn verschillende vormen zoals een zakelijk krediet, bedrijfshypotheek of lease. De voorwaarden zijn vaak strenger dan bij particuliere leningen.
Let op: Zakelijke leningen brengen vaak persoonlijke risico's met zich mee door garantstellingen. Zorg voor een gedegen bedrijfsplan.
Lees altijd de kleine lettertjes. Let op verborgen kosten, boetebepalingen bij vervroegd aflossen en wat er gebeurt bij betalingsachterstanden.
Vergelijk altijd het jaarlijks kostenpercentage (JKP) in plaats van alleen de nominale rente. Het JKP omvat alle kosten van de lening.
Elke lening wordt geregistreerd bij het BKR. Een negatieve registratie kan jaren invloed hebben op uw leenmogelijkheden.
Overweeg een betalingsbeschermer die uitkeert bij arbeidsongeschiktheid, werkloosheid of overlijden, maar vergelijk de kosten kritisch.